Stories   Om at hoppe

Om at hoppe

Om at hoppe trampolin

Opspring bestemmes af

  • Trampolinformen
  • Fjedrene
  • Hoppedugens størrelse og stoffet
  • Rammen


Formen
...er den mest afgørende faktor. Den rektangulære form er bedst. I en rektangulær form strækkes fjedrene meget mere og giver en dyb, meget lang og kraftig acceleration, som kun skubber lidt kraft ind mod midten, og dette giver kontrollerede hop.

 

På en rund trampolin belastes fjedrene mere simultant og det skubber meget sidekraft ind mod midten. Trampoliner som bruges til konkurrencer er derfor rektangulære, da de giver meget bedre spring og kontrol over hop. På en rektangulær trampolin kan man hoppe op til 9 meter, hvorimod på en rund trampolin op til 2-3 meter. Runde trampoliner fordeler kraften rundt om, og rammen kan derfor være meget lettere end en rektangulær trampolin, da her fordeles kraften meget jævnt med størst belastning midt på de lange sider.

Fjeder
Det er ikke kun længden og antallet af fjedrene som spiller en rolle. Også trådtykkelsen, diameteren og stålkvaliteten er vigtige faktorer for holdbarheden. Fjeder med mindre diameter bruger flere kræfter på at trække end større fjeder. Fjeder med en mindre diameter bruger flere kræfter på at trække end fjeder med større diamener. Det afhænger derfor af, hvilke fjeder passer til hvilken trampolin.


Det ville for eksempel ikke fungere at sætte en Formel 1 motor ind i en Fiat, da den højst sandsynligt ville gå i stykker eller blive livsfarlig. På samme måde er det med trampoliner: kraftige fjeder skal passe sammen med de andre dele elles går trampolinen i stykker eller bliver livsfarlig, præcis som en Fiat med en Formel 1 motor. Det lyder godt, men fungerer dårligt.
Flere fjeder betyder ikke bedre spring. Forestil dig en trampolin med 1000 fjeder... Den ville blive stenhård og have en opspring lig med nul. En samspil mellem antallet af fjeder, fjedrenes længde, diameter og trådtykkelse er derfor afgørende for spring.

 


Hoppedugens størrelse og materiale


Størrelsen
Hvis hoppedugen er horisontal, kommer der en luftpude mellem den og jorden.

Når du lander på trampolinen og hoppedugen trykkes ned, bevæger luften som findes under ned, og trykker den ud til siderne. Og når hoppedugen skal op igen, former der sig undertryk og nyt luft bliver suget ind. Hele trampolinen fungerer som en stor pumpe, fordi den pumper luft ud og ind under den.

 

Alle som har prøvet at pumpe en luftmadras ved, hvor mange kræfter det tager, som ellers kunne bruges til at skyde dig højere op i luften. Jo større hoppedugen er, jo større pumpe skal der til. Derfor er en trampolin på 5,0 m i diameter med sine 13m² tung at hoppe på. En trampolin på 4,3m i diameter har mere end 30% mindre areal at hoppe på, for ikke at snakke om trampoliner på 3,8m i diameter.
 

 
Rammen
For hver bevægelse rammen gør, enten at den bøjer sig eller bevæger sig i højden, stjæler den så at sige kraften, som ellers kunne havde gået til dine spring. Derfor skal rammen være så tung og kraftig som mulig for at give dig de bedste spring.

Hvordan påvirker hoppepuden kroppen? Læs: Lægen har ordet.
 
 


X

Cookie Indstillinger